sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Mitä kuuluu ekaluokkalaiselle?

Ensimmäinen koulusyksy on pyörähtänyt toiselle puoliskolleen, kun syysloma on täällä etelässä vietetty ja arki jatkuu ihan kuin mitään lomaa ei olisi koskaan ollutkaan. Kolmasluokkalainen on jo vanha konkari kouluasioissa, kokeita tulee kalenteriin ja vapaa-aika kuluu harrastuksissa ja kavereiden kanssa. Hänen mielestään koulun alkaminen loman jälkeen oli ihan jees eikä valitusta kuulunut kuin lämpömittarin lukemien aiheuttamasta hanskapakosta ja välikausihousujen käytöstä. Entä ekaluokkalaisemme, miten hänellä on sujunut?

Viikon syysloma tuli tarpeeseen. Vaikka itse kokisin parin päivän syysloman riittävän, huomaan kokonaisen viikon olevan hyvä tauko näille pikkukoululaisille. Syksyn katkaisu kunnolla kahden kuukauden aherruksen jälkeen saa toivottavasti jaksamaan vielä seuraavat kaksi kuukautta jouluun. Onhan syksyn ensimmäisellä puolikkaalla opeteltu valtava määrä uusia asioita niin koululaisena olemisesta kuin itse oppiaineistakin.



Kuopukselle on tuottanut hieman turhautumista se, ettei koulu olekaan ihan niin tiukkaa opiskelua kuin hän ehkä oli kuvitellut ja tämä näkyy siinä vaiheessa, kun läksyjä pitäisi tehdä. Kun läksynä on lukemista, matematiikan pieniä tehtäviä tai äidinkielen tehtävävihosta vaikkapa oikean tavun etsimistä, hommat sujuvat yleensä ja lapsi tuntee tekevänsä tärkeää työtä. Kun läksynä on väritystehtävä, se aiheuttaa ongelmia. Värittäminen on lapsen mielestä eskaripuuhaa, hän ei ole tullut kouluun värittämään vaan käymään sitä koulua omien sanojensa mukaan kunnolla. Kuinka monta kertaa olemmekaan jutelleet siitä mitä kaikkea koulunkäynti on. Kuinka koululaisen taitojen oppiminen, hienomotoriikka ja keskittyminen ovat vähintään yhtä tärkeitä oppia kuin yhteenlasku tai tavaaminen. Että jaksaa jaksaa, istumalihaksia kannattaa kehittää jo tässä vaiheessa! 

Ennen syyslomaa tästä tuli kuitenkin sen verran iso asia meillä kotona, että olin yhteydessä opettajaan ja päätimme yhdessä kuopuksen tarvitsevan lisähaastetta. Niinpä hän aloitti lukudiplomin suorittamisen ylimääräisenä tehtävänä ja on siitä tyytyväinen. Kirjojen lukeminen on lapselle helppoa ja hän tekee sitä joka tapauksessa. Nyt niihin kytketään pieniä tehtäviä ja lapsi saa onnistumisen elämyksiä. Noin ylipäätään hän on hoitanut koulunsa alusta saakka tunnollisesti niin, että läksyt on tehty joka päivä ja hän on hämmentävän hyvin jo nyt kartalla siitä mitä on tehty, mitä tulossa ja mitä pitää muistaa. Sen jälkeen, kun yhden viikon aikana hävisi kolme pipoa, ulkohousuja etsiessäni löysin niiden sijaan farkut ja lopulta hain hänet iltapäiväkerhosta ilman takkia, ulkohousuja, hanskoja ja pipoa, ovat vaatteetkin pysyneet paitsi tallessa, myös päällä huomattavasti paremmin. Tekemällä oppii.

Kuopuksella on ollut onni saada ihana opettaja. Herkällä korvalla kuunteleva, empaattinen ja lasten erilaisuuden ymmärtävä. Luokka tekee paljon yhteistyötä rinnakkaisen luokan kanssa ja samat sanat pätevät myös tähän toiseen opettajaan. Olen ollut hyvin helpottunut ja hyvillä mielin siitä, että kuopus on saanut aloittaa koulutiensä heidän kanssaan. 



Kuopus täyttää ensi kuussa seitsemän vuotta ja on vihdoin yhtä vanha kuin luokkakaverinsa, tätä on odotettu paljon. Ja jos joku asia tässä ensimmäisessä koulusyksyssä on mietityttänyt, on se tämä koulun aloittaminen kuusivuotiaana. Tällaisissa asioissa se alan asiantuntijoiden painottama koulukypsyys näkyy. Minä näen selvästi sen kuinka paljon tammikuussa syntyneen esikoisen saama vuoden lisäaika leikeissä kuopukseen nähden vaikuttaa. 

Tämän vuoksi en ymmärrä lainkaan vanhempia, jotka lapsen luku- ja kirjoitustaidon vuoksi olisivat laittamassa häntä vuotta aikaisemmin kouluun. Nämä akateemiset taidot ovat täysin toissijaisia siihen nähden millaiset lapsen muut kouluvalmiudet ovat. Miksi kukaan haluaisi vapaaehtoisesti ottaa lapseltaan pois yhden vuoden, jolloin tämä saa vielä olla pieni?

Koulu itsessään on onneksi kuopuksesta mukavaa, hän viihtyy ja haen poikkeuksetta iloisen pojan iltapäivisin kerhoilemasta. Hän on myös tiedollisilta ja taidollisilta valmiuksiltaan mitä suurimmassa määrin oikeassa paikassa. Muussa opitaan ja kiritään sitten omassa tahdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti